Zout

Door Riemie van Dijk

Met haar Rotterdamse Uitwijkteam is Maria Wijnmaalen het spreekwoordelijke zout in de pap van het Sociaal Domein. Ze vindt dat bestaande hulpverlening eerder belemmerend, dan het iets oplost. Haar alternatief: je mond open trekken en doen wat je moet doen. Juist kleine acties kunnen leiden tot grote resultaten...

Gealarmeerd door een wijkverpleegkundige van het CJG regelde Maria in no-time twee identieke ledikantjes voor een pas geboren tweeling die thuis op de grond slaapt.  Als iemand een wasmachine nodig heeft, maar het niet kan betalen, schiet ze gewoon een bedrag voor. Een beroep doen op bijzondere bijstand duurt namelijk 8 weken. Kleine actie, groot resultaat.

Het kan wel!
Het zijn slechts twee voorbeelden die Maria tijdens ons gesprek aanhaalt om haar verbazing en ergernis uit te drukken over de bestaande hulpverlening: Heb je het ooit zo zout gegeten? Voor haar alle reden om gevraagd, ongevraagd en zonder terughoudendheid haar mening te geven: het systeem keert zich tegen de mensen. Er wordt teveel gedacht in ‘het kan niet’, maar het kan wel!Vervang kokerdenken door inclusief denken, uitstelgedrag door directe actie, professionele distantie door jezelf laten zien, moeilijk en tijdrovend doen door snel en simpel.

Vinger op de zere plek
Dat Maria haar ongezouten mening geeft, wordt niet overal gewaardeerd. Er zijn zelfs mensen die weigeren Maria te woord te staan. Anderen daarentegen prijzen haar, omdat ze de vinger op de zere plek legt. Voor hen is Maria met haar bezieling en inspirerende kracht ‘het zout der aarde’.

In het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein deel 2’ vind je het complete verhaal over Maria Wijnmaalen. Daarin ook de verhalen van andere gedreven professionals, die een bezem willen halen door het Sociale Domein. De officiële presentatie van het boek vindt plaats op vrijdag 23 september. Je kunt het nu al bij voorinschrijving bestellen via  https://www.e-act.nl/cart/do/add?a=1167&p=70960

Vorige
Vorige

De finalisten voor de Gouden Bezems zijn bekend!

Volgende
Volgende

De Plakfactor