De Plakfactor

Door: Riemie van Dijk

YES, deze naam zal ik zeker onthouden, was mijn eerste reactie toen ik hoorde van het initiatief ‘de Wachtverzachter’. De Wachtverzachter heeft een hoge ‘plakfactor’

‘De Plakfactor’ is één van de boeken in mijn rijk gevulde boekenkast. In het boek leggen de gebroeders Chip en Dan Heath uit waarom sommige ideeën aanslaan en anderen niet. Of een concept blijft hangen en succesvol is wordt volgens hun bepaald door de 6 SUCCES principes. SUCCES staat voor: Simpel (eenvoudig), Unexpected (onverwacht), Concrete (concreet), Credible (geloofwaardig) en Story (met een verhaal).

Wie net ik in het verhaal van De WachtVerzachter duikt, ziet dat het voldoet aan alle SUCCES principes.

Simpel
Het idee achter de Wachtverzachter is simpel. De belofte: als je op de wachtlijst van de GGZ staat, kun je het wachten verzachten. Hoe mooi is dat? In de wereld van de GGZ is wachten op hulp een gegeven. Overal kom je in de wacht te staan, weten de oprichters. Maar ondertussen gaat je leven door en heb je het gevoel er niet meer toe te doen.

Verkeerde been
De naam is onverwacht en zet je op het verkeerde been. Mijn hersenen zijn gewend aan wasverzachter, dus maakt deze woordspeling dat ik nieuwsgierig werd en meer wilde weten van het initiatief. Saskia Schurman vertelde in het interview dat ze de naam had bedacht, terwijl ze onder de douche stond. De beste ideeën ontstaan inderdaad vaak op onverwachte plekken en momenten.

Activiteiten die altijd doorgaan
Activiteiten op structurele basis zijn onderdeel van het succes van de WachtVerzachter. Je kunt er op rekenen. Activiteiten gaan altijd door. Ook al is er maar één deelnemer, wij zeggen niet af! In conreto: wekelijkse ontmoeting (liefst fysieke), maandelijkse themabijeenkomsten (de ene keer meer creatief, de andere keer gericht op persoonlijke ontwikkeling), bijeenkomsten op zondag (voor veel mensen de lastigste dag van de week) en een werkboek waarin deelnemers kunnen opschrijven wat helpt om hun proces te doorlopen.

Je bent niet de enige
Iedere deelnemer wordt gekoppeld aan een ervaringsdeskundige en dat maakt de Wachtverzachter zo geloofwaardig. Veel mensen voelen zich eenzaam, denken dat ze de enige zijn met een psychische kwetsbaarheid. Dan is het fijn dat je een ander ontmoet, die dit herkent.

Verhalen van connectie ervaren

Verhalen van deelnemers laten zien wat het initiatief voor deelnemers en ervaringsdeskundigen betekent: meedoen, erbij horen en van betekenis (kunnen) zijn.  Je niet meer alleen voelen, maar juist connectie ervaren.

Nieuwsgierig naar de Wachtverzachter?

In het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein deel 2’ vind je het complete verhaal over Saskia Schurman en Liane. Daarin ook de verhalen van andere gedreven professionals, die een bezem willen halen door het Sociale Domein. De officiële presentatie van het boek vindt plaats op vrijdag 23 september. Je kunt het nu al bij voorinschrijving bestellen via  https://www.e-act.nl/cart/do/add?a=1167&p=70960

Vorige
Vorige

Zout

Volgende
Volgende

Meet en greet: Alles begint met een klik