Wij voegen waarde toe waar het nodig is

Door Anne Vrieze

In mei 2020 presenteerde ik mijn eerste boek Gezond Verstand in het Sociale Domein tijdens een online evenement waarbij we de eerste Gouden Bezem hebben uitgereikt. Vooraf nodigde Frans Douw mij uit voor de Prisonshow om even in te spreken tijdens een interview met Niel Brinkhuis. Niel was namelijk als ervaringsdeskundig en effectief jeugdhulpverlener genomineerd. Daarna nodigde ik Frans uit voor het evenement. Door de kritische mail die ik daarna van Frans kreeg besloten we kennis te maken. Het werd een bijzonder leuk en inspirerend gesprek en daarna hielden we contact. In 2021 heb ik zijn
stichting Herstel en Terugkeer genomineerd voor de Gouden Bezem omdat ik het een geweldig en inspirerend initiatief vind, waardig om in het licht te zetten.

Riemie van Dijk en ik zijn alle genomineerden en andere mooie inititiatieven aan het interviewen voor het vervolg, ons nieuwe boek Gezond Verstand in het Sociale Domein in Praktijk. Met Frans had ik weer een mooi gesprek over de stichting Herstel en Terugkeer waarbij ik nog even liefdevol op mijn vingers werd getikt omdat ik bij al snel spreek over ex-gedetineerden 😊 Wat de stichting zelf betreft gaat het over de hele samenleving, want het gaat uiteindelijk om de manier waarop we met elkaar omgaan. De stichting behandelt iedereen gelijk, of je in de gevangenis zit of dat je minister bent. Iedereen heeft leuke en minder leuke eigenschappen. Goedwillende ambtenaren die in het systeem vast zitten kunnen er juist voor zorgen dat mensen die al in een bepaalde hoek zitten door de regels nog verder die hoek in worden gedreven of in de schulden.

De stichting Herstel en Terugkeer is opgericht door Frans Douw en Toon Walravens. Zij willen daarmee waarde toevoegen voor wie en waar het nodig is. Of dat nu gaat om gedetineerden, hun familie of degenen die aan hun herstel in de maatschappij werken. Preventief werken ze ook met bijvoorbeeld hangjongeren en hun familie die in de problemen zitten. In het hele sociale domein en daarbuiten, dus de hele samenleving.

Heel mooi vond ik dat Frans zei: “Wat je goed moet bewaken, is dat je vanuit jezelf werkt en niet vanuit het systeem”. Dat betekent dat de stichting bij voorkeur niet werkt met subsidies en dat de inkomsten van Frans en Toon, die zij met lezingen en gastlessen verdienen, in de kas van de stichting vloeien. Daarmee zorgen ze dat ze geen onderdeel worden van het systeem en met behulp van hun grote netwerk onafhankelijk kunnen werken voor iedereen die dat nodig heeft.

Het was weer een fijn, diepgaand en filosofisch gesprek dat ik met Frans mocht voeren!

Nieuwsgierig?
In september 2022 verschijnt het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein in Praktijk’. In dit boek vind je het complete verhaal van de stichting Herstel en Terugkeer en andere mooie initiatieven die de bezem halen door het sociale domein.

 

 

 

 

Vorige
Vorige

Vluchten kan niet meer

Volgende
Volgende

Eenzaamheid kun je niet delen