Eenzaamheid kun je niet delen

Eenzaamheid kun je niet delen, kennis wel. Hoe mooi is daarom het dat Jeannette Rijks haar kennis deelt over het ontstaan van eenzaamheid en hoe je mensen met eenzaamheidsproblemen ècht kunt helpen. Ze stelt, dat eenzaamheid iedereen kan overkomen. Het is niet iets waar vooral ouderen mee worstelen, Wat volgens haar nodig is in het Sociale Domein, is een omslag van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. In plaats van problemen overnemen en ontmoeting organiseren’ mensen competenties laten ontwikkelen, waarmee ze zelf de eenzaamheid aan kunnen pakken. 

In 2016 organiseerden we vanuit de welzijnsorganisatie waarvoor ik toen werkte een dialoog met samenwerkingspartners om kennis te delen over wat leeft en speelt achter de voordeur van 75+ ouderen; de uitkomsten van huisbezoeken aan 220 ouderen uit onze gemeente. We gebruikten 10 ‘tegeltjeswijsheden’ om die uitkomsten te delen. Eén van die tegeltjes wijsheden vind je nu terug boven dit blog. “Hoe zorg je dat ouderen zèlf ik actie komen’, stelden we onszelf de vraag tijdens deze dialoog. “Het gaat om versterken van regie over eigen leven. Mensen moeten de oplossing bij zichzelf zoeken. De stap naar verandering moet van binnenuit komen.”

Nu ik vijf jaar na datum het interview lees dat Anne Vrieze had met Jeannette Rijks, gaat er een wereld voor me open. Bij iedereen -jong of oud- die langdurig in een sociaal isolement verkeert, treedt een hersenverandering op. Een verandering die zò ingrijpend is, dat mensen niet meer in staat zijn op eigen kracht hun eenzaamheid op te lossen. Jeannette’s aanpak biedt perspectief: behalve de oorzaak ligt namelijk ook de oplossing van chronische eenzaamheid in de hersenen. Nadat je samen met een deskundige coach die hersenverandering hebt aangepakt, ontstaat er weer ruimte om open te staan voor nieuwe zintuiglijke prikkels en relaties.

Dat sluit mooi aan bij een andere (transformatie)filosofie die wij 5 jaar geleden als tegeltjes wijsheid uitdroegen: Geef een man geen vis, maar leer hem vissen.

Nieuwsgierig?

Volgend jaar verschijnt het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein deel 2’. In dit boek vind je het complete verhaal van Jeannette Rijks en (hoeveel) andere gedreven professionals die een bezem (willen) halen door het Sociale Domein.

Kun je niet zolang wachten? Bekijk dan Jeannet’s online college over eenzaamheid via https://faktor5.nl/particulier/

 

Vorige
Vorige

Wij voegen waarde toe waar het nodig is

Volgende
Volgende

De reis van de held