De reis van de held

Het boek ‘de reis van de held’ van Mieke Bouma is één van mijn storytelling favorites. De titel lijkt op het lijf geschreven van Rivelino Rigters. Wat hij doet voor en met gedetineerden en hoe hij dat doet, maakt hem een held, een echte changemaker in het Sociale Domein. Inmiddels inspireert hij vele andere ex-gedetineerden om zijn voorbeeld te volgen. Maar voordat het zover was….

Het leven is als een reis door een onbekend landschap, zegt Mieke Bouma. Ieder mens heeft een reis te maken, een zoektocht naar de eigen identiteit. Het is een reis met ups & downs. Om te ontdekken waartoe jij op aarde bent, wat jouw ‘purpose’ is, moet je keer op keer grenzen verleggen en nieuwe dingen aanboren in jezelf. Als je er in slaagt je ware potentieel te ontsluiten, word je de held in je eigen (levens)verhaal. Gelukkig kun je tijdens je reis terugvallen op je persoonlijke talenten en mentoren die je bij staan.

Van dit beeld maak ik graag gebruik als ik mensen coach of professionals bewust wil maken over hun rol als ondersteuner. Omstandigheden op iemands levenspad kunnen maken dat hij of zij de weg kwijtraakt. Iemand kan weer op het goede pad terecht komen Door een beroep te doen op onvermoede krachten in zichzelf of dankzij een betekenisvol iemand uit de omgeving. 

Rivelino Rigters is het schoolvoorbeeld van iemand die op het verkeerde pad raakte. Op zijn 13de belandt hij in de jeugdgevangenis en daarna gaat het van kwaad tot erger. Inwendig weet hij: dit is niet wie jij bent! Dankzij een aantal bijzondere ontmoetingen neemt zijn leven een wending. Tegenwoordig is hij wéér regelmatig in gevangenissen te vinden, nu om door middel van rap, theater of verhalen een connectie te maken met gedetineerden. In het interview dat ik met hem had, zegt hij letterlijk dat het zijn droom is om heel veel Rivelino’s achter te laten. Coaches, die mensen die een misstap hebben gemaakt te helpen een held te zijn voor hun omgeving.

Rivelino is speciaal, maar in ieder van ons schuilt een held. Ga op zoek naar het beste in jezelf en verbind dat aan de best mogelijke toekomst. Samen zorgen we voor verandering in het Sociale Domein.

 

Nieuwsgierig naar meer ins& outs uit de reis van Rivelino?

Volgend jaar verschijnt het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein deel 2’. In dit boek vind je het complete verhaal van Riveliono en andere gedreven professionals, die een bezem willen halen door het Sociale Domein.

Vorige
Vorige

Eenzaamheid kun je niet delen

Volgende
Volgende

KISS