KISS

Soms zou je iemand die in staat is iets ingewikkelds op een simpele manier uit te leggen wel willen kussen. Een dikke kus voor Jacqueline Koel, die huis-tuin-en-keuken-taal gebruikt om (onderwijs) termen als ‘mensgericht ontwerpen’ en ‘empathy mapping’ betekenis te geven. Thuis op de bank ontstond bij haar het idee van Koel&Co, een inspirerend concept van betere en goedkopere jeugdhulp. Voortaan zal ik haar verhaal delen met iedereen die worstelt met deze materie,  te beginnen met studenten die ik zag worstelen met innovatie in zorg en welzijn.

De afgelopen maanden was ik extern beoordelaar van vierdejaars studenten Social Work. Een van hun examenopdrachten is om in hun (stage)praktijk iets te ontwerpen dat bijdraagt aan een vraagstuk dat daar leeft en speelt. Voorwaarde is dat ze dat doen ‘ in co-creatie met de gebruiker. Als bron van inspiratie is er een boek vol hulpmiddelen, waaronder een empathie map. Een empathie map nodigt jou als professional uit je te verplaatsen in je gebruiker/client. Wat denkt en voelt hij/zij? Wat hoort en ziet hij/zij in de omgeving? Hoe gedraagt hij/zij zich in die omgeving?

Gewoon thuis op de bank

Laat dat nou precies de vragen zijn die Jacqueline zichzelf -gewoon thuis op de bank- stelde over ouders en kinderen die in aanraking komen met jeugdzorg en pleegzorg. Bij de beantwoording van deze vragen putte ze uit haar jarenlange ervaring als pleegouder en als professional:

  • Het zit mensen ècht al tot hier als ze hulp vragen. Die moeders, vaders en jongeren, die hebben zorg echt wel nù nodig. Want het is wel wat hoor, als je hulp gaat vragen en je ziel en zaligheid bloot te geven;

  • “Als je in een nare situatie zit – bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling, dan is het fijn toch iets van regie te kunnen hebben over je leven. Als ik dan toch hulp moet, mag ik wel kiezen.

Op grond van een aantal van bovenstaande antwoorden kwam Jacqueline tot het ontwerp van Koel&Co. Simpel en effectief. Geen wachtlijsten, hulp start bij wijze van spreken de volgende dag. En als client kun je kiezen met wie je in zee gaat. Behalve beter is haar concept ook goedkoper. Op jaarbasis scheelt het gemeenten miljoenen.

Gewoon je gezonde verstand gebruiken

Terug naar de titel van deze blogg. KISS is een afkorting van Keep it Stupid Simple. Het Amerikaanse leger ontdekte dat systemen beter werken als je ze simpel houdt en niet ingewikkelder maakt dan nodig is. Dat is nou precies waar Nieuwe Bezems voor staat en gaat: gewoon je gezonde verstand gebruiken.

Nieuwsgierig?

Volgend jaar verschijnt het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein in Praktijk’. In dit boek vind je het complete verhaal van Jacqueline en (hoeveel) andere gedreven professionals die een bezem willen halen door het Sociale Domein.

Kun je niet zo lang wachten, beluister dan het interview van Anne Vrieze met Jacqueline Koel: https://youtu.be/fWkygz2yLo0

Een voorbeeld van een empathy map vind je via https://managementmodellensite.nl/empathy-map/

Vorige
Vorige

De reis van de held

Volgende
Volgende

Themabijeenkomst Mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt