Wat is er nodig om met elkaar te verbinden?

Door Monique Dullemond

Wat is ervoor nodig om met elkaar te verbinden? Een mooie vraag om te stellen op dit platform en die op 30 juni centraal stond tijdens de online zomerborrel van Nieuwe Bezems.

Ronald Helder, winnaar van de Gouden Bezem Award, vertelde tijdens de online Zomerborrel van Nieuwe Bezems over zijn project ‘De Stamtafel’, onderdeel van netwerk WIJ.

Stel je voor: je zoekt een online ontmoetingsplek waar je als zorgvrager contact hebt met familieleden, mantelzorgers, hulpverlener of buurvrouw. Mensen waarmee je wil praten en met wie je foto’s, video’s en andere content wil delen. Dat kan, zeker. Maar weet je ook zeker dat alle informatie die je deelt ‘onder ons’ blijft? En je niet lastig wordt gevallen met ongevraagde reclame? Gelukkig is er een plek waar dit kan: https://www.stamtafel.nl/ Neem plaats, gewoon thuis, aan het hoofd van jóuw stamtafel, bepaal zélf wie er aanschuift, zonder pottenkijkers en meeluisteraars, op een moment wanneer het jóu uitkomt. Ook kun je betrouwbare informatie vinden zonder achtervolgd te worden. Hoe mooi is dat?!

Saskia Schurman, ze noemt zichzelf ‘Eigenwijze Saskia’, vertelde tijdens de online zomerborrel over haar drijfveren als ervaringsdeskundige.

Stel je voor: je hebt een aantal mentale breakdowns gehad en je sluit jezelf op in je huis. Je volgt therapie en gebruikt medicatie, maar nog steeds durf je je huis niet goed uit. Dan besluit je je verhaal te gaan delen en dat doet goed. Maar het is niet voldoende: je wilt weer meedoen in de maatschappij. Je besluit een ondernemingsplan te schrijven en men zegt daarover: “Mooi plan, maar de wereld is er nog niet klaar voor.” Je besluit het dan maar in te richten “op mijn eigen-wijze”, en Saskia begint…

Met klem zegt ze: “ Praat niet over mensen, maar ga mèt mensen in gesprek. Het maakt niet uit hoe: als het veilig voelt, kun je verbinden.” Het was geen makkelijke weg, maar inmiddels heeft ze een team om zich heen en praat ze mee op beleidsniveau om het geluid van de mensen om wie het gaat te laten horen. En of ze hersteld is? “Ik weet het niet, misschien ooit, maar ik heb wel geleerd hoe ermee om te gaan, durf met kwetsbaar op te stellen en te zeggen wat ik nodig heb. Dan lukt het wel, en dat gun ik anderen ook.”

De mens moet centraal staan en niet het systeem. Zullen we de wereld er klaar voor maken?

Monique is lid van de Nieuwe Bezem community. Wil jij ook anderen inspireren met blogs? Of juist van anderen leren? Meld je gratis aan via de knop.

Vorige
Vorige

Marloes besloot haar carrière om te gooien om anderen te helpen

Volgende
Volgende

Remko maakt met gezond verstand beleid in het sociaal domein