Marloes besloot haar carrière om te gooien om anderen te helpen

De Nieuwe Bezem community groeit! Met ruim 150 leden, is de community inmiddels een groot netwerk geworden van professionals die actief zijn in het sociaal domein. De leden bekleden uiteenlopende functies van beleidsmakers, politici en wetenschappers tot Wmo consulenten, jeugdconsulenten en ouderencoaches. In deze reeks stellen wij regelmatig een Nieuwe Bezem aan je voor. Deze week stellen we Marloes Luijken voor.

Misschien ken je Marloes al wel. Ze was één van de vijf genomineerden voor de Gouden Bezem award. Marloes is moeder van twee kinderen, ze vindt het heerlijk om tijd met haar vrienden door te brengen. Ze is gek op eten en goede wijn. In haar werkleven, wat zij niet alleen als werk ziet, is ze dagbestedingscoach in Baarn. Een dagbestedingscoach houdt in dat Marloes volwassenen in de gemeente Baarn helpt hun dag in te vullen. Mensen denken vaak direct aan de doelgroep ouderen, maar in het geval van Marloes helpt ze iedereen vanaf achttien jaar om hun dag zinvol in te vullen.

“Ik doe nu iets wat ik vanuit zoveel passie doe. Het is echt iets van mijn identiteit. Mijn interesse gaat er buiten mijn werk ook naar uit. Het voelt niet als werk. Ik denk dat dat ook komt doordat ik veel met ouderen mag werken.”

Waarom heb je zoveel interesse in de doelgroep ouderen?
“Dat is er jong ingeslopen, denk ik. Mijn moeder werkte in verzorgingstehuizen. Ik ging vaak mee naar haar werk. Toen ik zes jaar oud was, hielp ik de stagiaires al met broodjes naar bewoners brengen. Het voelde als een tweede thuis daar.”

Toch dacht Marloes dat ze niet dezelfde kant op wilde als haar moeder.
“Ik heb een opleiding tot verpleegkundige gevolgd en werd teamleider van de afdeling radiotherapie bij het UMCU. Als teamleider deed ik veel werving en selectie. Ik ben toen de opleiding Personeelsmanagement gaan volgen. Ik was erg ambitieus: voor mij moest iedere stap in mijn werkleven een plusje zijn op mijn cv. Echter kon ik met die opleiding niet verder groeien in het ziekenhuis en ben toen bij een commerciële organisatie gaan werken. Jarenlang wierf ik personeel binnen de gezondheidszorg. Maar die baan gaf me op een gegeven moment geen uitdaging meer. Ik had energie en tijd om me te storten op iets wat ik wilde doen. Toen ben ik me gaan focussen op ouderen coaching en op mantelzorg. Ik wilde graag iets nieuws leren.” 

Uiteindelijk kwam Marloes terecht bij Welzijn Baarn, waar ze nu dagbestedingscoach is.
“Het werk van dagbestedingscoach gaat niet om mensen die dagbesteding krijgen. Mensen denken direct aan personen met indicaties. Mijn rol gaat over een zinvolle dag invulling voor iedereen die in Baarn woont. Ik krijg vaak te maken met ouderen die het lastig vinden om hun dag goed in te vullen nadat ze iets ingrijpends in hun leven hebben meegemaakt, zoals het verliezen van hun partner of een verhuizing. Ik krijg de meest uiteenlopende vragen. Sommigen willen graag meer sporten, anderen willen juist meer leeftijdsgenoten ontmoeten en vrienden maken. Soms denken mensen dat iets niet kan. Ik vind het dan juist een mooie uitdaging om het wel te realiseren. Om te zorgen dat mensen kunnen doen wat ze willen doen, verbind ik hen aan bestaande initiatieven. Ik ben in zekere zin dus ook een verbinder in het dorp en dat vind ik fantastisch.”

Krijg je weleens te maken met bijzondere vragen?
“Onlangs nog belde een mevrouw die al jaren niet meer buiten was geweest met een vraag waarvan zij dacht dat ik haar niet verder kon helpen. Zij is zelf op leeftijd en heeft een nichtje van 73 jaar oud die altijd geld voor haar pinde zodat de hulp de boodschappen kon doen. Het nichtje valt momenteel zelf in de risicogroep door het coronavirus, dus zij bleef binnen. De hulp mag haar pinpas niet meenemen en kon daardoor geen boodschappen meer voor mevrouw doen. Ze vroeg zich dus af hoe zij nu aan contant geld kon komen.

Uiteindelijk heb ik gezorgd dat ze met de lokale bus voor ouderen werd meegenomen door de bestuurder, die oud politieagent is. Onder zijn begeleiding is ze haar huis uit gegaan, heeft ze geld kunnen pinnen en zijn ze nog een extra rondje door Baarn gereden. Inmiddels gaat deze mevrouw regelmatig met de bus. Dat vind ik zo gaaf om te zien, zij is hiermee deels uit haar isolement gekomen!”

En loop je weleens vast in regels of procedures met je werk?
“Ik ga vooral uit van wat mensen kunnen, van hun eigen kracht. Mijn doel is dat je jezelf goed leert kennen en op basis van die kennis kun je gemakkelijker oplossingen vinden. Ik ben zelf niet hulpverlenend. Mijn baan is eigenlijk gezond verstand gebruiken. Ook probeer ik me niet te veel te verdiepen in de regels om me niet te laten beperken.”

Heb je tips voor anderen die ook het verschil willen maken in het sociaal domein?
“Netwerken uitbreiden en verbreden is heel belangrijk. Daarin lopen we voorop. Je kunt dan zoveel meer bereiken. In mijn werk zorg ik ervoor dat de gehele gemeenschap betrokken wordt bij innoveren en samenwerken. Wie zegt dat alleen Zorg & Welzijn er is voor de mensen. Ook ondernemers en verenigingen kunnen een mooie rol spelen met hun aanbod en expertise, vooral al het gaat over een thema als eenzaamheid. We leren mensen kennen, stellen vragen en leggen verbinding tussen relevante partijen.

Praat met belangrijke stakeholders, dat is heel belangrijk. Blijf niet vastzitten in bepaalde structuren. En soms kan het ook helpen om iemand bij je werk te betrekken die niet per se uit het werkgebied komt. Dat kan zorgen voor een frisse blik en voor leuke verrassingen. En enthousiasme werkt aanstekelijk!”

Wil je net als Marloes deel uitmaken van de Nieuwe Bezems community? Je kunt je aanmelden via de knop.

Vorige
Vorige

Ronald creëerde een innovatief platform om eenzaamheid tegen te gaan

Volgende
Volgende

Wat is er nodig om met elkaar te verbinden?