Ronald creëerde een innovatief platform om eenzaamheid tegen te gaan

Op 26 mei won Ronald Helder de eerste Gouden Bezem award in de geschiedenis van Nieuwe Bezems. De Gouden Bezem award werd toegekend aan een innovatieve en moedige professional die werkzaam is in het sociaal domein. Ronald kwam eruit als winnaar met zijn initiatief Stamtafel. Hij pitchte zichzelf en zijn initiatief in één minuut vlak voor de bekendmaking van de winnaar. Echter vonden we één minuut niet genoeg en wilden we nog wel meer weten over Ronald en Stamtafel, dus belden we hem op. 

Ronald is de bedenker en oprichter van Stamtafel. Stamtafel is een afgeschermd online platform waar zorgvragers, hun families, kennissen en zorgprofessionals informatie met elkaar kunnen delen. Het doel van Stamtafel is om de zorg voor iedereen te verlichten.

Noodzaak
Ronald heeft Stamtafel in 2009 opgezet, maar niet met het idee er ooit een bedrijf van te maken. De vader van Ronald had de ziekte van Alzheimer. Ronald zag dat zijn vader steeds minder sociaal contact had, terwijl hij voorheen veel vrienden had. Dat raakte hem.

“Je merkt dat wanneer iemand minder zichtbaar wordt, het leven lastiger en eenzamer wordt. Je wilt als kind doen wat je kunt, maar je hebt ook je eigen leven dat doorgaat en je merkt en voelt dat het hele gezin onder druk komt te staan. Dat levert veel verdriet op voor zowel de zorgvrager als de geliefden erom heen.”

Ronald wilde graag op een veilige en handige manier zorgen dat zijn vader de familie en vrienden, en in een later stadium ook de zorgprofessional(s) nog kon bereiken op een eenvoudige manier.

“Er was zo veel social media in opkomst. Maar er was geen enkel veilig platform waar de data van jou zelf bleef en ik vond dat merkwaardig. Toen ben ik zelf iets gaan ontwikkelen.”

Zo startte hij met de ontwikkeling van Stamtafel. In eerste instantie zette hij het alleen in voor zijn vader. En het werkte. Ronalds vader kon zijn kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen veel gemakkelijker bereiken. De omgeving merkte het snel als de vader van Ronald wat verslechterde. Ook ging men meer op bezoek bij hem.

Bedrijf oprichten
In 2012 kwam er een keerpunt voor Ronald. Stamtafel werd opgemerkt door zorginstelling De Hoven. De zorginstelling wilde het online platform gaan gebruiken voor medewerkers, cliënten en hun familie. En zo werd De Hoven de eerste klant van Stamtafel, wat zo onverwachts veranderde van een hulpmiddel voor de vader van Ronald in een heus bedrijf.

Bij De Hoven werd Stamtafel een groot succes. Er was meer familieparticipatie en families voelden zich ook veel meer betrokken. De zorg kon nu ook op een andere manier rapporteren, niet alleen via de officiële wegen, maar ook op een informele wijze.

“Dat is waar zorg over gaat.” Zegt Ronald. “Welzijn en welbevinden. Daar hoef je niet officieel over te rapporteren.”

Bij De Hoven kwam Ronald in contact met Jacqueline, die toen het hoofd was van een aantal afdelingen voor zwaar dementerenden. Jacqueline was direct erg enthousiast over Stamtafel. Ze volgde een hbo-studie en schreef zelfs haar eindopdracht over Stamtafel. Uiteindelijk besloot Ronald dat het tijd was voor een team en werd Jacqueline het eerste team lid van Stamtafel. Inmiddels bestaat Stamtafel uit een team van tien werknemers.

Zorgverlichting
Stamtafel werkt niet alleen tegen eenzaamheid onder ouderen, maar zorgt ook voor werkverlichting onder het personeel. Zij kunnen namelijk hele simpele dingen delen met de familie van de cliënten. Ook kunnen dementerenden dingen herbeleven van vroeger via het platform. Door het herbeleven ervaren dementerenden vaak nog geluksmomentjes. Tijdens zulke geluksmomenten stellen dementerenden ook minder zorgvragen.

“Mijn eigen vader is daar een voorbeeld van. Hij vond de Elfstedentocht fantastisch. Die heeft hij zelf ook gereden. Tot drie maanden voor zijn dood woonde mijn vader nog thuis. Toen brak hij zijn heup en moest hij na een operatie naar een gesloten afdeling. Ik herinner me nog goed dat het hier in het Noorden van Nederland heel heftig ijzelde en dat bijna niemand meer langs kon komen op de afdeling. Ik ging alsnog en ik trof mijn vader met tien anderen in de gezamenlijke huiskamer. Ze zaten met zijn allen Tel Sell te kijken op de televisie. Toen ben ik met hem naar zijn kamer gegaan en hebben we hem stukjes film laten zien van de Elfstedentocht en hij werd echt blij. Ik kwam erachter dat als ik hem dingen liet zien van vroeger, hij minder zorgvragen stelde.” Vertelt Ronald.

Netwerk
Ronald is zelf ook tegen regels en barrières aangelopen in het sociaal domein in zijn persoonlijke leven. Dat zorgde ervoor dat Ronald geïnteresseerd raakte in het verbeteren van processen in de zorg. Ronald is vanaf 2001 veel gaan netwerken. Hij wilde het veranderen.

“Mijn beeld van Nederland is in die tijd veranderd. Dit moest anders kunnen. Ik kon niet voorkomen dat mensen iets ernstigs meemaken, maar ik kon wel mijn ervaring inzetten om het procesmatig te verbeteren. Mensen blij maken zonder extra geld uit te geven, dat is wat ik wilde. Daar ben ik naar op zoek gegaan. Dan kom je bij welzijnsorganisaties, kennisinstellingen en andere organisaties terecht.”

Ronald bouwde de afgelopen 20 jaar een enorm netwerk op. Dat resulteerde uiteindelijk in de WIJ-beweging waarin Ronald en anderen samen willen zorgen dat iedereen toch een net iets leukere dag heeft. De WIJ-beweging heeft de overtuiging dat iedere persoon moet worden benaderd van wat diegene kan en niet van wat iemand niet kan. Mensen die er ook zo over denken, maken deel uit van dat netwerk.  

Inspiratie
Ronald wordt blij van de generatie die er nu aan komt, waarin het wat minder gaat over materieel en meer over delen. Hij vindt dat zijn eigen generatie soms te gefocust is op het hebben van een machtspositie en op de carriereladder.

“Jongeren kijken niet zo zeer naar de machtspositie die ze hebben en hebben ook minder behoefte aan eigen bezittingen. Ze delen met elkaar.”

Niet alleen delen jongeren hun spullen met elkaar, ook delen ze op sociale media. Ronald vindt die ontwikkeling goed. Hij ziet dat de jeugd kijkt naar hoe zij toch voldoende contact met elkaar hebben en hoe social media zo effectief mogelijk in te zetten voor dat doel.

“Ik heb zelf veel bewondering voor Nelson Mandela en Barack Obama. Hun gedachtegoed is onder meer dat de jeugd de toekomst is. Zij hebben de kracht om te veranderen. Daar ben ik ook van overtuigd.”

Gouden tip
Ronald is ervan overtuigd dat het belangrijk is dat wanneer je ergens aan begint, het belangrijk is dat je exact weet hoe het zit en wat de effecten zijn van jouw werkzaamheden op anderen. Zijn gouden tip aan jou om verschil te maken in je werk in het sociaal domein is dan ook dat het belangrijk is echt te begrijpen waar je het over hebt in je werk.

“Het is belangrijk dat je weet waar je het over hebt. Dat je het echt zelf hebt gedaan. Loop niet een dag mee, maar loop een paar maanden twee dagen in de week mee met werknemers of collega’s. Dan zie je pas wat het effect van jouw werkzaamheden is. Misschien weerhoudt het je om er tijd in te steken. Die tijd krijg je inderdaad niet terug. Maar je krijgt het terug vanuit de mens en dat is wat belangrijk is in het sociaal domein.”

Vorige
Vorige

Riemie helpt anderen door gebruik te maken van de kracht en rijkdom van verhalen

Volgende
Volgende

Marloes besloot haar carrière om te gooien om anderen te helpen