Remko maakt met gezond verstand beleid in het sociaal domein

 

De Nieuwe Bezem community groeit! Met ruim 150 leden, is de community inmiddels een groot netwerk geworden van professionals die actief zijn in het sociaal domein. De leden bekleden uiteenlopende functies van beleidsmakers, politici en wetenschappers tot Wmo consulenten, jeugdconsulenten en ouderencoaches. Maar wie zijn die Nieuwe Bezems eigenlijk? In deze reeks stellen wij regelmatig een Nieuwe Bezem aan je voor. Deze week stellen we Remko de Paus voor.

Remko begon de maandag na de vuurwerkramp in Enschede met zijn baan bij de gemeente Enschede. Hij was daarna een lange tijd ambtenaar. In september 2013 gooide hij het roer om en begon hij als ondernemer met TransitieDOEN.

Foto door Ina Vrinssen fotografie

Foto door Ina Vrinssen fotografie

“Sinds mijn afstuderen ben ik bezig geweest met het betrekken van mensen die zich niet vanzelf melden bij de gemeente. Ik heb veel gewerkt voor en met dak-en thuislozen. Ook ben ik politiek actief geweest in de gemeenteraad. Ik vind vooral vertrouwen heel erg belangrijk. Dat je zorgverleners kunt vertrouwen en ook op ze kunt rekenen, dat je erop kunt vertrouwen dat je echt zelf kunt kiezen. Maar ook dat gemeente en zorgaanbieders op basis van vertrouwen met elkaar samenwerken en met de inwoner. Ik merk namelijk dat er nog veel wantrouwen is in het sociaal domein.

Momenteel maak ik als ZZP’er beleid op gemeentelijk niveau. Ik wil dat graag doen op basis van de lokale situatie en niet generaliseren. Ik stel vragen over cijfers en feiten. Hoe komt dat? Waarom is dat zo? Ik ben erg nieuwsgierig en wil er altijd achter komen hoe iets komt.”

Remko loopt eigenlijk niet vast in regels of procedures. Daar speelt hij op in.
“Ik ben nog niet helemaal vastgelopen. Ik vind het de kunst als ik vast dreig te lopen om er wat aan te gaan doen. Eigenlijk kom ik er altijd wel. Er valt vaak wat te regelen. In de beleidswereld heb je soms formats of procedures die niet goed helpen. Als je goede relaties opbouwt en onderhoudt, kan er vaak wel heel veel. Ik probeer de wegen te zoeken om dingen toch aangepast te krijgen. Meestal lukt dat wel, maar wel binnen grenzen. Dat geldt eigenlijk ook voor de lastige situaties met individuele inwoners, die op mijn bureau belanden.”

Wat is volgens jou met gezond verstand werken in jouw vakgebied? Hoe pas je dat toe?
“Vertrouwen en goed kijken wat er aan de hand is. Met cijfers, maar ook met situaties die zich voordoen. Samen kijken naar situaties. Niet alleen met ambtenaren, maar met alle stakeholders. En vertrouwen opbouwen. Ik ga zelf in gesprek met zo mogelijk alle stakeholders. Ik zoek dat actief op. Ik ga het liefst naar buiten. Gesprekken voeren met individuen en dat combineren met cijfers zodat je het kan duiden is naar mijn mening heel erg belangrijk en een voorbeeld van gezond verstand gebruiken.”

Wat is een moment in je carrière geweest dat je dacht: hier heb ik het echt anders gedaan dan anderen? Hier heb ik met gezond verstand gehandeld?
“Ik denk dat ik vooral heel nieuwsgierig ben. Bij een van mijn opdrachtgevers stelde ik bijvoorbeeld vragen over cijfers van de provincie die al enige tijd regelmatig werden verspreid onder ambtenaren. Ik vroeg waar die cijfers vandaan kwamen en hoe het kwam dat bepaalde cijfers beduidend anders waren dan in andere gemeenten. Tot mijn grote verbazing was ik de eerste die dit vroeg.

In mijn huidige klus ben ik vooral de eerste die kritische vragen durft te stellen en durft te prikken. Ook ga ik meer naar buiten vergeleken met veel ambtenaren.”

Heb je tips voor anderen die ook het verschil willen maken in het sociaal domein?
“Durf vertrouwen te geven in de relatie die je aangaat. Dat geldt volgens mij wel op alle niveaus. Je krijgt het dan vrijwel altijd ook terug.”

Vorige
Vorige

Wat is er nodig om met elkaar te verbinden?

Volgende
Volgende

Duizendpoot Annemarie helpt zorgverleners anders te kijken naar “onbegrepen gedrag”