Van online stamtafel naar offline gezondheidshuis

Door Anne Vrieze

Riemie van Dijk en Anne Vrieze schrijven het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein in Praktijk. Daarin komen alle genomineerden en winnaars van de Gouden Bezem aan het woord en ook andere mensen die een opvallende inzet tonen in het sociale domein. Natuurlijk mag de eerste winnaar van de Gouden Bezem Ronald Helder in dit boek niet ontbreken!

Wij kenden Ronald totaal niet toen hij werd genomineerd, maar hij bleek toen al een enorm netwerk te hebben van 2 miljoen on- en offline volgers. Een bescheiden man die inmiddels zowel online als offline veel heeft bereikt!

Na het overlijden van twee kinderen aan een ernstige ziekte en zijn vader met Alzheimer besloot Ronald om zich te gaan inzetten voor procesverbeteringen in de zorg. Om eenzaamheid te verlichten startte hij de online Stamtafel, in eerste instantie voor de zorgverleners en familie van zijn vader. Omdat Ronald heel erg hecht aan digitale privacy is het een soort Facebook geworden zonder advertenties. Iedere groep, familie of organisatie kan een stamtafel aanmaken. Die stamtafel is alleen toegankelijk voor de betreffende groep en men kan er zaken privé bespreken. Zo zijn er stamtafels van families rondom de zorg voor een bepaald familielid, maar ook van ledenvereniging Espria. De groepen kunnen via de stamtafels van alles doen. Niet alleen online met elkaar praten en afspraken maken, maar ook online workshops volgen. De stamtafels zijn ook een uitkomst tegen eenzaamheid, voor mensen die door ziekte langdurig thuis zitten en op deze manier toch contact kunnen houden. Het doel van Stamtafel is om de zorg voor iedereen te verlichten.

Inmiddels is Ronald ook bezig om een offline zorgaanbieder te worden. Samen met andere initiatiefnemers is hij bezig om een retraitehuis annex kuurhotel om te bouwen tot Gezondheidhuis. Hier kunnen mensen met kanker zorg en nazorg krijgen en ook komen er een revalidatiecentrum en een congrescentrum. Er komt horeca in waar mensen gaan werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Tevens blijft het toegankelijk voor mensen die rust zoeken en willen wandelen of fietsen in de omgeving.

Hiermee wil Ronald laten zien dat het anders kan en vooral dat processen efficiënter kunnen.

Een groot deel van het verhaal van Ronald Helder kun je al lezen in ons eerste blog over hem, toen hij genomineerd werd voor de Gouden Bezem. Hoe het nu met hem gaat kun je binnenkort lezen in het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

 

 

 

Vorige
Vorige

Doe wat je kunt, je kunt altijd iets

Volgende
Volgende

Alleen ga je sneller, samen kom je verder