Sander de Hosson: Leven met de dood
Sinds 15 jaar wordt er in de zorg gesproken over de dood. Longarts Sander de Hosson, genomineerd voor de Gouden Bezem award 2022, is met recht trots op de sporen die hij en mede Carend-oprichter Sabine Netters hebben nagelaten. Hij wil vooral jongere collega’s inspireren om het gesprek aan te gaan over de dood met patiënten en naasten: als je het over de dood hebt, kun je leven.
Al vroeg tijdens zijn artsopleiding viel Sander een hiaat op, dat volgens hem zijn oorsprong vindt in onze cultuur: mensen weten dat ze dood gaan, maar niet hoe ze daarmee moeten leven. Als wij ‘groot zijn’ gaan we dat veranderen spraken hij en Sabine af, toen ze in 2002/2003 hun co-schappen deden.
Leermoment
Een ontmoeting met een vrouw van 63 jaar met uitgezaaide longkanker was cruciaal voor Sander. “Ze had het ontzettend benauwd, hapte naar adem. Waarom heeft mijn supervisor haar nog een chemo gegeven? vroeg ik me af. Hier valt meer te verliezen dan te winnen. Niemand had met haar besproken, hoe het zou zijn als ze de chemo nìet deden.” Maar ja: hoe doe je dat? “Beste Sander”, zei ze. “Er is meer dan alleen de medicijnen die je geeft. Ik wil het hebben over de dood. Dat was voor mij een belangrijk leermoment. Zorg gaat ook over medicijnen, maar is in essentie niet meer dan de relatie tussen mensen. Laten we het daarom vooral over de dood hebben; dan kunnen we leven.”
Je mag kwetsbaar zijn
Sander ontdekte al snel, dat je door de pen van alles kunt veranderen. “Ik ging columns schrijven over wat ik meemaak en voel. Ik heb een leerboek over palliatieve zorg geschreven en ik post regelmatig op social media. Ik wil vooral jonge dokters aansteken: er is hiërarchie in het ziekenhuis, maar je mag best kwetsbaar zijn en dat ook laten zien. Ik doe dit werk al 15 jaar, maar ik had de tranen in de ogen, toen gister een man van 48 jaar overleed. “Jij mag ook huilen, daar zit ook de kracht, zei ik tegen een coassistent die met me meeliep.”
Carend (een samenvoeging van ‘care’ en ‘end’) bestaat nu twee jaar. Dit platform organiseert elke week een webinar over hoe je het verschil kunt maken voor patiënten in de palliatieve- en stervensfase en hun naasten. “Laatst bij een webinar over palliatieve sedatie waren en wel 700 mensen en dat is kicken. We bieden een platform, waarbij je van elkaar kunt leren en onderwijzen. Er zijn specialisten die vertellen wat er is veranderd. Laatst nog sprak een mevrouw die borstkanker heeft en ongeneeslijk ziek is, over wat haar overkomt in deze bizarre zorgwereld.”
Veel media-aandacht
Volgend jaar februari komt er een boek uit van Sander en Els Quaegebeur, journalist van de NRC. Het beschrijft wat er gebeurt vanaf de mededeling ‘je bent ongeneeslijk ziek’ tot ver na de dood. Sander merkt nu al, dat dit veel media-aandacht gaat genereren.
Aandacht voor leven met de dood!