Met jouw positieve gezondheid bijdragen aan de gezondheid van anderen
Door Maria Grijpma
In 2005 organiseerden mijn vriendin Marion van de Voorde en ik onze eerste Retraite-Reis naar Nepal met 16 vrouwen. Allemaal doken we met een eigen reden in het diepe, we wilden af van belemmerende patronen en stonden open voor iets nieuws. Hoe kun je namelijk goed voor anderen zijn, als je zelf niet goed in je vel zit? Zestien dappere vrouwen gingen de confrontatie aan met hun huwelijk, werk, gezondheid, levensopdracht. Hoog in de Himalaya kwamen we onszelf tegen en maakten we lastige en prachtige dingen mee, die ons leven voorgoed veranderden. Hieronder eerst een stuk van die reis, daarna het verband met Positieve Gezondheid en het belang van goed voor jezelf zorgen, juist wanneer je in het sociaal domein werkt.
Thame, vlakbij het basiskamp van de Mount Everest, 3800 m. Een pelgrimstocht voor vrouwen in Nepal. We zijn ingesneeuwd in de kleine lodge waar we bivakkeren met onze gidsen en dragers.
De opdracht voor vandaag: ik ben de Boeddha en in iedereen die ik tegenkom zie ik de Boeddha. We zullen de hele dag stil zijn en ook door laten dringen in al je cellen dat alle wezens ooit je moeder zijn geweest.
Ik sta op als de Boeddha. Trek mijn vieze kleren aan die op de grond liggen en glimlach ze toe, ze worden de mooiste gewaden die ik ooit aan had. Het ijskoude water uit de kraan, maakt me helder en de koffie wordt nectar en de omelet met tibetan bread, een godenspijs. Het voelt kloppend dat dit leven een geschenk is, een prachtige kans die je goed moet benutten. Ik ben de Boeddha.
Later zit ik in mijn eentje langs een wild stromende rivier. Grote rotsblokken, bruisend water, sneeuw, alle kleuren wit en bruin en beige in de heldere vrieskou. Het is stil, ik ben alleen. In de verte zie je nog de yaks van de Tibetanen die over de pas zijn gekomen, om grote witte balen met Chinese tekens erop, te verkopen in Namche Bazar. De Tibetanen en hun yaks zijn donker en sterk en oer. Ze stralen allemaal een oerkracht uit. Zij waren ooit mijn moeder! Ik voel dankbaarheid in mijn hart en tranen achter mijn ogen. We zijn één. In de leegte.
Later hang ik gebedsvlaggetjes op, met uitzicht op een groot dal en heel in de verte besneeuwde toppen en weer een andere rivier. Ook die rivier was ooit mijn moeder...geen woorden als ik toelaat wat die gedachte oproept.
Er komt een Tibetaan langs. Ik zit op een grote steen op weg naar beneden, met mijn warme jas en muts met kwasten. Hij komt omhoog met zijn blauwe en rode koralen in zijn oren, vest van een dierenhuid, koolzwarte ogen die me strak aankijken, een zwarte vlecht opgerold in zijn nek.
Hij blijft staan op nog geen meter afstand. We blijven kijken. Ik kan bijna geen adem halen en weet zeker dat hij ooit mijn moeder was. Sterker nog: ik weet zeker dat hij dat ook weet en voelt! Ik breng mijn hand naar mijn hart. We kijken, zo diep onze blik. Dan steekt hij een hand op, lacht, gaat verder. Kijkt niet meer om.
Ik haal dieper adem. Loop dan licht als een veertje naar de brug beneden. Later schrijf ik in mijn dagboek:
Rivier
Donderend water
Ik herken je
Jij was ooit mijn
Moeder
Wat leerden we met elkaar? Dat goed voor jezelf zijn van levensbelang is, dat dat altijd nieuwe frisse onverwachte gevolgen heeft. Dat je, wanneer je goed voor jezelf zorgt, nog beter voor anderen kunt zorgen.
Bij mij mocht sluimerend schrijftalent zich meer en meer ontwikkelen. Dagboeken, gedichten en columns werden boeken om goed voor jezelf te zorgen. Ik schreef ze met plezier met mijn vriendin Inge Jager. Ook zij is iemand die gefascineerd is door mogelijkheden. En tot onze vreugde werden de boeken met open armen ontvangen door duizenden vrijwilligers, mantelzorgers en professionals.
In 2018 kwamen we in aanraking met Positieve Gezondheid, www.iph.nl . Alles viel samen! Een theorie om goed voor jezelf te zorgen. Hier waren Inge en ik al jaren mee bezig, alleen wisten we niet dat het Positieve Gezondheid was.
Met nieuwe inspiratie schreven we ons derde boek ‘Klein geluk als je ziek bent’ (oktober 2020). Al onze kennis, ervaring, wijsheid en magie werden 75 ‘recepten’ voor iedereen die kort of langer ziek is. Machteld Huber schreef het voorwoord.
De recepten met talrijke mogelijkheden die ondergebracht zijn bij de 6 domeinen van Positieve Gezondheid, zijn nu een prachtig leefstijlboek. Geschikt voor iedereen die ziek is, maar ook voor zorgprofessionals die praktische inspiratie zoeken om hun cliënten te begeleiden.
Wat kun je hiermee? Met behulp van het spinnenweb, kun je naar jezelf kijken. Waar scoor ik hoog? Waar scoor ik laag en is dus werk aan de winkel? Doe er vervolgens iets aan. Daarna kun je anderen nog beter ondersteunen, omdat je beter in je vel zit.
In jouw organisatie is het spinnenweb vervolgens ook toepasbaar! Welk domein heeft aandacht nodig en hoe gaan we dat vormgeven met elkaar? Hoe sluiten wij met elkaar aan bij Positieve Gezondheid, dat een speerpunt is de komende jaren? Hoe slaan we vervolgens als organisatie de brug naar de praktijk?