De big Why van Riemie en Anne

Door Anne Vrieze

Riemie van Dijk en ik zijn samen het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein in Praktijk aan het schrijven. Het is de opvolger van het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein, waarin ik de geschiedenis beschrijf van het sociale domein van 1994 tot en met 2019 met mijn ervaringen en die van de zorgvragers en mantelzorgers gedurende die tijd. In ons nieuwe boek laten we met praktijkvoorbeelden zien hoe de Nieuwe Bezems het sociale domein schoonvegen van bureaucratie. Aan de hand van de verhalen van de genomineerden voor de Gouden Bezems en anderen kun je lezen wat er wel kan, hoe je op een goede manier mensen gelukkig kunt maken.

Onze eigen verhalen komen in het boek ook aan bod. Wij vertellen over onze big why, waarom we doen wat we doen en hoe ook wij als Nieuwe Bezem het verschil willen maken. Daarom hebben we ook elkaar geinterviewd.

Op een mooie vrijdag reed ik in de zon over de Afsluitdijk langs het mooie IJsselmeer naar Sneek. Natuurlijk woont Riemie aan het water en als echte Friezen zijn zij en haar partner betrokken bij de watersport. Haar partner als bestuurslid van de Skutsje Sneek, waarmee tijdens het jaarlijkse Skutsjesilen de wedstrijd wordt gevaren. Daarnaast hebben ze zelf een boot waarvan ze zoveel mogelijk genieten. “Als je op het water zit is het meteen vakantie”, zei Riemie en daarin gaf ik haar, als actief IJsselmeerzeiler, direct gelijk.

We realiseerden ons dat we elkaar voor het eerst live zagen! De Nieuwe Bezems zijn opgericht in de coronatijd en dus ging alles online. Via het beeld krijg je wel een indruk hoe de ander eruit ziet, maar je weet nooit hoe groot of hoe klein iemand is bijvoorbeeld. Daar ben ik meerdere keren mee verrast. Riemie is dus net zo groot als ik.

We hebben elkaar nu beter leren kennen en zien nog meer overeenkomsten in onze ideeën en aanpak dan we al wisten. We zijn tot de kern gekomen van onze big why. We willen allebei gelijke kansen voor iedereen, waar je ook vandaan komt en met welke beperking je ook kampt. We hebben gezien dat onze big why voortkomt uit ons levensverhaal. Riemie die van haar ouders de mogelijkheid kreeg om verder te leren, terwijl dat in de wijk waarin ze opgroeide niet gewoon was. Ik vanuit een verleden dat ik me altijd een uitzondering voelde op de basisschool en gepest werd. Allebei ontwikkelden we daardoor een natuurlijk gevoel om anderen te willen ondersteunen in hun emancipatie. Dat is dan ook de reden dat wij initiatieven die mensen gelukkig willen maken in het licht willen zetten met ons nieuwe boek!

Nieuwsgierig?

In september 2022 verschijnt het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein in Praktijk’. In dit boek vind je het complete verhaal van 14 gedreven professionals die een bezem willen halen door het Sociale Domein. Houd ons in de gaten via de nieuwsbrieven van Nieuwe Bezems en de sociale media!

 

 

Vorige
Vorige

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Volgende
Volgende

Vluchten kan niet meer