Caroline Struik: Tools om iets van het leven te maken

Caroline Struik vindt het fantastisch om te horen dat ze genomineerd is voor de Gouden Bezem Award.

Al twee jaar lang werken zij en haar Australische partner Emma Molenaar zich een slag in de rondte om het Beyond Bars Institute op de kaart te zetten. Corona leek roet in het eten te gooien, maar maakte ook creatief.

Van kinds af aan wilde Caroline iets betekenen voor mensen die ècht een steuntje nodig hebben.  Als docent Nederlands en maatschappijleer ging haar voorkeur uit naar de vmbo-klassen, waar ‘de boefjes inzaten. Toen ze was omgeschoold tot psychiatrisch verpleegkundige belandde ze als vanzelf in de forensische psychiatrie. Ze startte in 2012 een eigen organisatie voor thuiszorg en bleek vooral goed te zijn in de ‘hoofdpijndossiers’ van gemeenten. Ze deed het bedrijf van de hand toen het te groot werd en persoonlijke benaderingswijze niet meer op te brengen was door wet- en regelgeving.

Natuurlijk hebben ze hulp nodig

In 2018 kwam ze op het spoor van het gevangeniswezen. Wat gebeurt er met ex-gedetineerden als ze weer terugkomen in de maatschappij? In 2019 startte ze haar instituut. “Dagelijks spreek ik hier in Alkmaar ex-gedetineerde burgers in het park. Ik hoor er niet bij, zeggen ze. Praktisch is alles geregeld: een huis om in te wonen, een uitkering, liefst ook een dagbesteding. Ik zie gemeenten die hun best doen, maar zeggen: ze hebben geen hulpvraag. Maar dan zeg ik: daar moet je doorheen kijken; natuurlijk hebben ze hulp nodig.  Mensen hebben meer nodig dan een  huis en een uitkering.  Je moet hun het juiste gereedschap geven om iets van hun leven te kunnen maken.” Samen met Emma ontwikkelde en testte Caroline een programma voor gedetineerden maar ook voor ex-gedetineerden. “Onze ex-gedetineerden zagen we in 8 dagen al veranderen. Vervolgens hebben we dat ook in Nederland gedaan.”

“We hebben ze gewoon van de straat geplukt en hen 4 weekenden lang een training aangeboden. We hebben meermalen moeten aankloppen bij penitentiaire instellingen en gemeenten. Er is geen budget zeggen ze. Maar als je mensen uit de gevangenis houdt, bespaar je juist geld. Bovendien verdienen mensen een tweede kans: ze worden niet verknipt geboren.”

Hoe werkt het in je hoofd?

“Voor we goed en wel in gesprek waren, ging alles dicht. Maar covid brengt ook andere ideeën. Nu brengen we ons kampioenendagboek en werkboek o.a. via LinkedIn onder de aandacht. Wij hoeven die training niet perse zelf te verzorgen, op deze manier kunnen we ook nieuwe partijen toelaten, DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) Trainers die er al zijn. Het boek bevat veel oefeningen en vragen. Hoe het werkt in je hoofd, je waarden leren kennen, negatieve emoties loslaten, nieuwe patronen aanleren. Veel ervan gaat over communicatie en dat je altijd voor een andere richting kunt kiezen.

Wat we terugkrijgen is dat mensen veel over zichzelf geleerd hebben en zich zekerder voelen. Ze vinden vooral het communicatiemodel interessant: ik kan dingen anders zien, dan een ander dat ziet. Op het moment dat ik nu agressie voel opkomen, kan ik het ook weer laten zakken, zei laatst iemand. Vroeger moest ik direct een klap verkopen. Nu vraag ik me af: klopt wat ik denk?”

Deze uitspraak geeft prachtig de essentie van het programma weer: verander je gedachten, verander je toekomst!

Vorige
Vorige

Piet Broenland: Aan de boom schudden

Volgende
Volgende

Alles begint met een klik - over het dichten van het gat tussen vraag en aanbod