Asha Lachman: Niet iedereen heeft het goed

Dat ze is genomineerd voor de Gouden Bezem Award, is een grote verrassing voor Asha Lachman van Stichting Everyday People. Nu is die nominatie niet hetgeen waarvoor zij en haar team vrijwilligers het allemaal doen, maar ze ervaart het wel als kroon op het werk. Ze ziet wat voor effect het heeft, als ze verhalen van ‘alledaagse mensen’ met niet alledaagse problemen naar buiten brengt. Daarom pakt ze het podium, daar waar het kan om voor bewustwording te zorgen: niet iedereen heeft het even goed. Laat je vooroordelen los; zoek de verbinding, want dat maakt het verschil.

Iedereen heeft wel eens een moeilijke tijd, weet Asha. “Zelf ben ik als prinsesje opgegroeid, maar ook een paar keer knock-out gegaan. Ik heb toen gemerkt, hoe alleen je kunt zijn ondanks je netwerk. Ik weet uit ervaring hoe het is om jezelf in slaap te huilen. Toen ik weer opkrabbelde besloot ik: dit wil ik voor niemand, ik wil dat niemand zich alleen voelt.”  

Toen ze zich zes jaar geleden aanmeldde als vrijwilliger voor een diner voor daklozen, ging er een wereld voor haar open. “ Het was een life changing event. Ik kreeg de andere kant van de stad te zien. Ik wist dat die kant er was, maar nu kreeg ik daklozen te zien, horen, voelen en ruiken. Ik zag mensen binnenkomen en wist: jullie hebben ook gestudeerd, jullie waren ooit ondernemer of verpleegkundige. Ik zag dat ze hun zakken vulden met het eten dat op tafel stond. Ik rook hun geur, want velen hadden zich lang niet gedoucht.   Hoe kan het zijn, dat in mijn geliefde Rotterdam mensen op straat slapen? En ja, sommigen van hen waren verslaafd. Maar als je hoort waar ze tegen aan lopen in regel- en wetgeving. Dat is werkelijk te bizar voor woorden.”

Everyday People helpt praktisch en actief: een uitje voor kinderen, een plantje brengen naar eenzame ouderen, een gratis knipbeurt voor jongeren.  Asha stààt voor de naam van haar Stichting. “Daarom wil ik de oproep doen: wie het ook is, wees er voor elkaar. Juist in kleine dingen. Door mensen gewoon te vragen: hoe gaat het met je, door te luisteren naar hun verhaal, door via een appje een virtuele knuffel te geven. Laatst kreeg ik van iemand een appje: ik vind daklozen niet zo eng meer. Als we dat allemaal doen, krijgen ze weer hoop.” 

Iedereen wil graag gehoord en gezien worden

 

Vorige
Vorige

Fatoş Ipek-Demir: De Turkse Hugo Borst

Volgende
Volgende

De finalisten voor de Gouden Bezems zijn bekend!