Upside down
De mens centraal en niet het systeem. Evelien Meester, die het voorwoord schreef voor ‘Gezond Verstand in het Sociaal Domein deel 2’, nodigt lezers van ons boek uit vooral aan de slag te gaan en niet te wachten op grote stelselwijzigingen. Maar ook zijzelf en haar organisatie dragen het nodige bij aan gekanteld denken en maatwerk.
Evelien is teammanager innovatie en strategie bij Stimulansz en auteur van het boek Maatwerk in het sociaal Domein. Ze is het brein achter ‘de omgekeerde toets’, een methodiek gericht op het leveren van maatwerk in het Sociaal Domein. Vertrekpunt van die toets is de specifieke situatie van een persoon. De toets nodigt uit om niet te kijken naar een beschikbare oplossing, maar naar wat nodig is in deze specifieke situatie.
Opwaartse spiraal
Gekanteld denken moet volgens Evelien nog geworteld raken in het Sociaal Domein, maar ze ziet “een opwaartse spiraal, waarin we steeds beter begrijpen wat werkt.” Een hoopgevende gedachte, want soms bekruipt je wel eens het gevoel dat het -ruim 7 jaar na overheveling van rijkstaken naar de gemeenten- nog niet echt wil vlotten met het waarmaken van de belofte en bedoeling van de decentralisatie. Systemen hebben de neiging zaken hetzelfde te houden, ook als omstandigheden veranderen.
Mensenwerk
De opwaartse spiraal zit ‘m in de menselijke factor. Het Sociaal Domein is mensenwerk, stelt Evelien. Uiteindelijk staat en valt alles met hoe een professional mensen tegemoet treedt en te werk gaat, is haar overtuiging. Wil je effect bereiken, dat moet je als professional vragen wat de burger voor ogen heeft. Vervolgens moet je goed luisteren naar het antwoord dat de burger geeft en meedenken hoe dit doel bereikt kan worden.
Laat dat nou precies zijn wat de vernieuwers die wij in ons boek beschrijven worden, doen. Evelien: “Mensen die zich onvermoeibaar inzetten voor degenen die hen nodig hebben. Die drempels verlagen en uitgaan van wat er wèl mogelijk is. Mensen die allemaal vanuit een eigen visie werken, maar vanuit één gezamenlijk standpunt: het welzijn van de medemens. De rode draad door het boek heen is dat deze mensen een knelpunt zagen en vervolgens dachten: dit kan beter, en het vervolgens oplossen. Hetzij door daadwerkelijk in actie te komen, hetzij door onvermoeibaar te blijven uitdragen van belangrijk is.”
Geuzennamen
Ambtenaren die net als de vernieuwers in ons boek het Sociaal Domein willen schoonvegen, kunnen verdere inspiratie vinden in ‘Het dagboek van de omgekeerde ambtenaar’, dat zich concentreert op het menselijke aspect. In deze publicatie van Stimulansz vinden zij 10 kernwaarden van de omgekeerde ambtenaar. Een geuzennaam vergelijkbaar met de aanduiding ‘Nieuwe Bezems’