Leve het verhalenvirus
Door Riemie van Dijk
Verhalen zijn net als infectieziekten, ze zijn besmettelijk, infecteren, gaan viraal en veroorzaken epidemieën. Hoe virussen zich gedragen weten we ‘dankzij’ corona. De vergelijking met een virus maakt super duidelijk wat de impact van verhalen is. Een goed verhaal raakt, blijft hangen en wordt doorverteld. Dat is iets waarmee organisaties in Zorg en Welzijn hun voordeel mee kunnen doen.
In 2012 beluisterde ik via Youtube het verhaal van Simon Sinek “Hoe grote leiders tot actie inspireren’ . Als je nu op Youtube kijkt, zie je dat zijn ‘Ted Talk’ inmiddels meer dan vijftig miljoen keer is bekeken!
“Waarom is een bedrijf als Apple succesvoller en innovatiever dan andere organisaties, terwijl zij over dezelfde middelen beschikken? Waarom was Martin Luther Kind succesvol?”, vraagt hij het publiek. Hij is tot de ontdekking gekomen, dat alle inspirerende voorbeelden anders zijn in denken, handelen en communiceren. Hij laat dat zien met behulp van ‘the golden circle’.
Inspirerende bedrijven/leiders redeneren van binnen naar buiten: why, how, what. Ze kunnen vertellen waarom ze doen wat ze doen. Ze weten hoe ze het doen en wat ze maken.
“Always start with why”. Als je vertelt waarin je gelooft, trek je mensen aan die daarin geloven, is de moraal van Simon Sinek.
Zijn verhaal raakte me en inspireerde me een golden circle te maken van de organisatie waarvoor ik werkte en eentje van mezelf. Zijn verhaal inspireert me nog steeds, zeker nu opdrachtgevers, financiers en/of inspecties willen weten wat de impact is van Zorg en Welzijn. Het motto anno nu sturen op outcome: wat worden de mensen waarom het gaat er beter van? De combinatie van tellen en vertellen wordt steeds populairder.
Begin daarom eens met het verzamelen van een aantal verhalen van trots. Voorbeelden waarvan je zegt: kijk, daar heb ik zo klein of groot als het is, het verschil gemaakt voor de mensen waarvoor ik het doe. Werk dit verhaal uit en maak gebruik van de ‘ingrediënten van een goed verhaal’. Een goed verhaal heeft een begin en een eind. Er is een hoofdpersoon (jouw ‘klant’) die van alles meemaakt. Dan wordt het spannend en gaat het schuren. Vervolgens gebeurt er iets, waardoor de situatie kantelt. Benoem medestanders en tegenstanders, (f)actoren die stimulerend of belemmerend werken op een goede afloop. Deelnemers aan mijn workshops of trainingen krijgen altijd een ansichtkaart die hen herinnert aan deze ingrediënten.
Nu komt het! Je eindigt altijd met de moraal van het verhaal. Wat mij betreft is dit DE kans om te laten zien wie je als organisatie bent en wat je waard bent. Door wat te spelen met de golden circle en de kunst en kunde van storytelling heb ik een hulpmiddeltje ontwikkeld, waarmee je dat in een paar zinnen kunt doen.
Hoe mooi zou het zijn, als jouw verhaal als een virus zijn werk gaat doen?
Nieuwsgierig hoe je verhalen kunt gebruiken voor communicatie 3.0? Www.enerrgy.nl; riemie@enerrgy.nl