Groei en bloei
Niet voor niets is Jolanda van Adrichem één van de vernieuwers die een plek heeft gekregen in deel 2 van Gezond Verstand in het Sociale Domein. Of het nu gaat over volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt of kinderen die uitvallen op school, Jolanda haalt eruit wat er in zit. Ontdek haar geheim om deelnemers tot groei en bloei te laten komen.
In 2008 moesten Jolanda en haar man stoppen met hun rozenkwekerij. Ze maakte de overstap naar de zorg. Jolanda kwam al snel tot de conclusie, dat de regulier zorg niet uit mensen haalt wat er in zit. “Ze komen handen tekort op de werkvloer, omdat ze teveel lagen hebben.” Ook had Jolanda haar bedenkingen over het speciaal onderwijs. Haar jongste dochter gaat naar deze onderwijsvorm, vanwege een verstandelijke beperking. Maar in het speciaal onderwijs focuste men vooral op wat haar dochter niet kon.
Treffende vergelijking rozenkwekerij
Reden voor Jolanda om in 2011 een eigen zorgorganisatie te beginnen. Toeval of niet, de vergelijking met hun vroegere rozenkwekerij is treffend. Rozen staan symbool voor liefde en schoonheid. Bij de Stichting Weet hoe je leeft’ staat alles in het teken van groei en bloei van de deelnemers.
Rozen hebben een voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Jolanda nodigt kandidaat- deelnemers uit, om eerst eens een of twee dagen mee te lopen. “Je moet hier wel gelukkig zijn, deelnemers moeten een fijne dag hebben.” Lukt het niet, dan zoekt ze samen met de deelnemer naar een plek waar deze wèl gedijt.
Rozen hebben veel zonlicht nodig, zij gedijen op een plek waar niet te veel boomwortels of andere planten staan. Reden voor Jolanda om met een groep te beperken tot vier of vijf deelnemers.
Rozen vragen verzorging: ze hebben water en voeding nodig. In Jolanda’s organisatie starten ze vanuit dromen van de deelnemers. Die staan op nummer 1: “Want ieder mens heeft dromen. We praten niet over diagnoses en wat deelnemers niet kunnen. Wat we wèl doen, is vragen: waar ben je goed in?”
Weet hoe je leeft werkt met één gediplomeerde op vier deelnemers. “De reguliere dagbesteding werkt met één op acht tot tien deelnemers, daarmee kun je niet aan individuele dromen werken. Het gaat om zelfvertrouwen, om wie je bent.”
Verkassen
En als een deelnemer die tot groei en bloei is gekomen naar elders wil verkassen? Dan ziet Jolanda dat als een compliment voor de deelnemer en haar organisatie.