David en Goliath

Door Riemie van Dijk

Jeetje, wat ben ik onder de indruk van de strijdbaarheid van John de Bruijn, voorzitter van het Forum NAH. Hij is slechts een kleine speler in het Sociale Domein, maar neemt het onverschrokken op tegen de grote organisaties.

John is een van de mensen die zijn verhaal doet in ‘Gezond Verstand in het Sociale Domein deel 2. John is ervaringsdeskundige, hij heeft een Niet Aangeboren Hersenletsel als gevolg van een beroerte. Tijdens en na zijn revalidatie kwam hij erachter, dat de zorg voor mensen met NAH tekort schiet. In zijn ogen laten de grote organisaties zich meer leiden door financiële motieven dan door hun maatschappelijke opdracht mensen met NAH. Zijn verhaal riep associaties bij me op van de strijd van David tegen Goliath.

Leren van verhalen

Alle reden voor mij om eens dieper in het verhaal van David en Goliath te duiken.  Dit verhaal is een van de bekendste en populairste verhalen uit het Oude Testament. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als klein meisje aandachtig luisterde, toen dit verhaal verteld werd op de zondagsschool. De dappere David gaat het gevecht aan met de reus Goliath. Alleen gewapend met een slinger velt hij de reus met een goed gemikte steen uit zijn slinger.

Van verhalen kun je leren, zeg ik altijd. Wat dus, als je op zoek gaat naar een diepere wijsheid; een levensles die je uit dit verhaal kunt halen? Misschien heeft elk mens in het leven wel een strijd met een Goliath te leveren. Een tegenstander zoals een aandoening, een organisatie of een systeem.  Grote vraag is dan: hoe ga je die strijd aan? Wat zie je bij David? In plaats van bang te zijn voor de reus, stapt hij dapper en ongewapend het gevaar tegemoet. Hij vertrouwt op zijn slinger en steen, hij gaat zijn eigen weg. 

We doen het op onze eigen manier

Deze opstelling herken ik bij John. Niet voor niets heeft zijn verhaal de titel ‘We doen het op onze eigen manier’ gekregen. John gebruikt zijn ervaringsdeskundigheid om de vinger op de zere plek te leggen. Hij is een echte ambassadeur van ‘de Nieuwe Bezems’. Overal waar hij gaat of staat nodigt hij mensen uit zich te verbinden aan de beweging die het Sociale Domein wil schoonvegen. Iedere Nieuwe Bezem doet dat op een eigen manier, zet het beste van zichzelf in om dat voor elkaar te krijgen. Wat is jouw manier om het verschil te maken?

Nieuwsgierig naar John de Bruijn en het Forum NAH?

Binnenkort verschijnt het boek ‘Gezond verstand in het Sociale Domein deel 2’. In dit boek vind je het complete verhaal van John en andere gedreven professionals, die een bezem willen halen door het Sociale Domein.

 

 

 

Vorige
Vorige

Meet en greet: Alles begint met een klik

Volgende
Volgende

Nieuwe Bezems en Werkgeluk