Ons verhaal

BEN OF KEN JIJ EEN NIEUWE BEZEM?

Nieuwe Bezems is een groep van meer dan 250 enthousiaste mensen die kansen zien om het anders te gaan doen in het sociale domein. Met zo min mogelijk regels en bureaucratie. De wetten in het sociale domein zijn gemaakt om mensen te helpen, niet om organisaties in stand te houden. De wetten bieden genoeg ruimte om breed, creatief en met een frisse blik te kijken en te handelen op basis van wat zorgvragers en hun omgeving echt nodig hebben. 

Uitgangspunten

Het zijn de gemeenten, zorgverzekeraars en instellingen die de wetten hebben dicht geregeld. We willen terug naar de bedoeling, de geest van de wetten in het sociale domein. Zo scheppen we ruimte om de mensen te helpen om wie het gaat.

De ondersteuning moet gaan om tot de oplossing van een probleem te komen. Het gaat om welbevinden. Mensen willen gezien worden en serieus genomen in hun vraag. Zelf de regie houden dus. Daarvoor zijn oplossingen op maat nodig, die passen in de leefwereld van mensen. Kijk eerst naar wat mensen nodig hebben, dan pas of het al dan niet binnen regels past, ofwel denk en doe ‘out of the box’, wees oplossingsgericht en praktisch en hou contact met de mensen om wie het gaat, zodat zij mensen onder de mensen kunnen blijven in een werkelijk inclusieve samenleving.

Wat is zelfredzaamheid? Zelfredzaamheid is het met behulp van anderen zelfstandig kunnen functioneren. Samen redzaam dus.

Volgens de VN resolutie voor mensen met een beperking is zelfredzaamheid het allerbelangrijkste, daarmee kom je tot een inclusieve samenleving. Je hebt wel ondersteuning nodig om zelfredzaam te kunnen zijn. Daarbij maakt het niet uit of de ondersteuning plaatsvindt door een betaalde professional of door een vrijwilliger. Denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen maakt de weg vrij om situaties werkbaar te maken voor iedereen.

Zie een handicap, zoals bijvoorbeeld autisme, als een talent. We praten liever over talenten en mogelijkheden dan over handicaps en beperkingen. Dit lost heel veel problemen op met betrekking tot beperkingen en gezondheid.

Een mooie definitie vinden we in het boek “O, dus dat is Wmo” van Sandra Jacobs: “Als we de wereld anders inrichten zijn er minder mensen beperkt.”

Het gaat hierbij niet alleen om de fysieke toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte, maar ook om de sociale toegankelijkheid van activiteiten (b.v. verenigingen). Je kunt pas over toegankelijkheid spreken als je het hebt over integratie van alle leefgebieden en inclusie.

Vraag in een gesprek: “Waar gaat het nu eigenlijk om? Wat heeft u nodig om u goed te voelen en gelukkig te zijn?”. Je zult zien dat daar hele mooie en verrassende antwoorden op komen. Zeg: “Laten we samen gaan zoeken hoe we dit kunnen bereiken”. En ga dan samen op pad.

Ga vervolgens doen wat nodig is. Wat is het belangrijkste probleem voor zorgvragers en hun omgeving? Los dat eerst op. Haal de angel uit het probleem, dan kun je weer verder.

Kortom:

Nieuwe Bezems zijn de helden van het sociaal domein, zij vegen schoon. Nieuwe Bezems laten zien wat wél kan en mag, ze gebruiken hun gezond verstand bij het vinden van oplossingen die bijdragen aan het geluk en welzijn van de zorgvrager en zijn of haar omgeving.

Nieuwe Bezems houden niet van de beperkingen van regelgeving. Ze zoeken naar wat WEL kan. Binnen de voldoende brede ruimte die de wet biedt.

Hoe gaan we dat doen?

Naar buiten dragen we onze ideeën uit en verspreiden ons gedachtengoed door heel Nederland

De leden van de beweging van Nieuwe Bezems nodigen elkaar uit en inspireren elkaar.

Oprichtster Anne Vrieze

Anne Vrieze heeft ruim 25 jaar ervaring in het sociale domein. Voordat zij in 2008 haar consultancy bedrijf oprichtte, werkte zij als beleidsadviseur zorg en welzijn bij de gemeenten Zaanstad en Oostzaan. Daarna werkte zij als interim beleidsadviseur Wmo en Jeugdbeleid bij vele gemeenten, totdat zij in 2014 de online WWZ Academie oprichtte. Daarmee leidt zij vooral werkzoekenden op naar de beroepen Wmo-consulent, Jeugdconsulent en consulent in een sociaal wijkteam. Zie de website www.wmotraining.nl

Het is Anne’s missie dat iedereen gelijkwaardig mee kan doen in de samenleving, ongeacht welke beperking dan ook. Daarvoor is het nodig dat we afstappen van het systeemdenken en weer gaan mensdenken. Zodat mensen zich echt geholpen en gesteund voelen en weer gelukkig worden. Daarvoor is het nodig dat we fundamenteel anders gaan kijken, denken en doen in het huidige sociale domein.

Met haar boek Gezond Verstand in het Sociale Domein vertelt Anne hoe je dat kunt aanpakken. Maar ook via de blogs op haar website en via sociale media. Zij vindt dat gemeenten juist geen mensen met gemeentelijke werkervaring moeten werven, omdat je dan meer van hetzelfde krijgt. Zoek mensen met andere werkervaring en een frisse en creatieve blik, dan zul je zien dat je tot andere, betere en goedkopere oplossingen komt!

Veel van Anne’s cursisten hebben geen gemeentelijke werkervaring, maar zijn wel ervaringsdeskundig doordat ze zelf beperkingen hebben of ze als mantelzorger te maken hebben met ouders of kinderen met beperkingen. De ervaring leert dat als zij in gesprek gaan met zorgvragers in een vergelijkbare situatie, zij sneller tot de kern en tot oplossingen komen, omdat de zorgvrager zich direct herkend en erkend voelt. Een kwestie van gezond verstand!

Via deze link kun je het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein bestellen.

Foto met sjaal glamourlook.jpg

“Het wordt tijd dat we ons gezond verstand weer gaan gebruiken in het sociaal domein. Alleen op die manier zetten we het geluk van zorgvragers voorop.”

Anne Vrieze, oprichtster van Nieuwe Bezems.