De kracht van kwetsbaarheid
Door Riemie van Dijk
Heb de moed om niet perfect te willen zijn, is de moraal van Brene Browns TED talk ‘the power of vulnerability’. Het vraagt moed om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico te nemen om te falen. Je kwetsbaar op durven stellen, kan óók tot ontzettend mooie en goede dingen leiden, stelt Brown. Merk, hoe dat werkt...
Voor de tweede keer werd ik ingevlogen door een welzijnsorganisatie om verhalen op te halen bij bewonersgroepen die zich op de ene of andere manier hard maken voor (sociale) leefbaarheid van hun dorp of wijk en daarbij ondersteuning krijgen van het opbouwwerk.
De ene na de andere bevlogen bewoner kwam langs om zijn of haar verhaal te doen. Over de dromen en ambities die ze begin 2020 voor ogen hadden; over mijlpalen in de ‘reis’ die ze gemaakt hadden; over manieren om te dealen met corona; over momenten van vertraging en versnelling; over gebeurtenissen die energie gaven en energie kostten; over de rol van het opbouwwerk; over wat ze bereikt hadden en waar ze trots op waren. Een praatplaat en enkele vragen zijn genoeg aanleiding om helemaal ‘los’ te gaan. Mijn tablet en vermogen om blind te typen zorgen dat ik bijna woordelijk kan noteren wat mijn gesprekspartner vertelt. Woorden die ik later terug geef in een in spreektaal geschreven verhaal, dat naar mijn mening zo goed mogelijk recht doet aan de ervaring van de verteller.
Bij één van de bewonersinitiatieven leidde dit tot een schrikreactie. “Zo wil ik het niet op papier hebben. Zo kan het niet naar buiten. Wie leest dit verhaal? Zo lijkt het alsof we een zwaar en moeizaam proces hebben door lopen. Dit klinkt toch niet professioneel? Wat zal een ander van ons denken? Waar worden wij straks op aangesproken?”
Zo’n reactie begrijp ik goed. Het delen van je verhaal maakt je kwetsbaar. Je laat zien waarmee je geworsteld hebt en waar je tegenstanders hebt ontmoet. Het is echter goed dat de politiek, die soms ver afstaat van de alledaagse werkelijkheid, een inkijkje krijgt in wat leeft en speelt in wijken en dorpen. Het is zinvol om te benoemen waar gemeentelijke regels en voorschriften haaks staan op de ambities van de gemeente om samen op te trekken met bewoners. Door je verhaal laat je ook zien welke hindernissen je overwonnen hebt en in wie je een medestander hebt gevonden. Dat is iets waar andere initiatieven hun voordeel mee kunnen doen. Mede dankzij onderstaande feedback van betrokken beleidsambtenaren op de voorgaande rapportage, durfde deze bewoner een omslag naar krachtige kwetsbaarheid te maken en zichzelf ècht te laten zien.
“Het verhaal achter de cijfers, het echte verhaal van de persoon waarover het gaat komt voor het voetlicht. Je beleeft en doorleeft het geheel. Je ziet bijna een documentaire voor je of je hebt het gevoel dat je middenin een goed boek zit. Het is veel meer pakkend en meeslepend om te lezen dan lange langdradige teksten met moeilijk wollig taalgebruik (vaktaal). Er blijft meer hangen van de werkelijke inhoud van de tekst dan bij reguliere rapportages.”
Zo slaan verhalen een brug tussen de systeemwereld en de leefwereld.